ANA SAYFA

Tescil yaptırmayan, `Adana kebap` satamayacak


Adana`nın sembolü olan kebabı disiplin altına almak amacıyla, tabelasına `Adana kebap`` yazanlardan, `tescilli belge` istenecek. İşletmecilerden Türk Patent Enstitüsü`nce hazırlanan Adana kebabı coğrafi işaret tescili sorulacak. Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, Adana Ticaret Odası, Kebapçılar Odası, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin temsilcilerinden oluşacak denetim komisyonunun kurulması konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi. Kentin sembolü Adana kebabının disiplin altına alınacağını belirten Aslan, `Artık bu tescili almayanlar ve tescile uygun kebap pişirmeyenler işyerlerinin tabelalarına (Adana kebap) yazamayacaklar.`` dedi. Aslan, kebap şişinin uzunluğundan içine konulacak kuyruk yağı oranı, tuz ve kırmızı biber miktarına ve yanında ne verileceğine dair çok sayıda ayrıntıyı kapsayan tescille ilgili başvuruların 15 Ağustos`tan, denetimlerin ise en geç 1 Eylül`den itibaren başlayacağını bildirdi. Tescilde en önemli kriterlerden birinin kebabın yapıldığı etin erkek koyun eti olması olduğuna işaret eden Aslan, şunları söyledi: `Bir etin dişi ya da erkek koyuna ait olduğunu bir kebapçıda çırak olarak çalışan bilebilir. Erkek koyun eti kebaba daha uygun ve daha yumuşaktır. Adana kebabının eti de mutlaka elle kıyılır.` Adana, aa